V pátek 28.5.2010 jsme se tedy vypravili do malebných jižních zahrad Pražského hradu abychom tu v kouzelných prostorách a za krásného počasí mohli se oddávat přívalu exotických chutí a vůní. Již brzy bylo jasné, že počet 2 x 10 Grandů - festivalových platidel zakoupených v rámci vstupného -, nebude zdaleka stačit. Nakonec jsme jich projedli i propili čistých 50 kusů. v následujících odstavcích se pokusím popsat dojem z ochutnaných delikates.
Sakura
Hned za vchodem jsme zapadli do prvního stanu, ve kterém tým usměvavých asiatů nabízel několik druhů sushi. Lákavé byly všechny a my se rozhodli pro Kappa Maki - avokádové a Sake Maki - s lososem. K tomu byla podávána sojová omáčka, křen wasabi a naprosto úžasný nakládaný zázvor.
![]() |
Zdroj Prague food festival 2010 |
Pokud člověk skutečně postupoval doporučeným způsobem, tedy trošku wasabi na sushi, namočit do sojovky a vložit do úst spolu se zázvorem, výsledek byl nepopsatelná exploze blažených chutí. Touto lahůdkou jsme ostatně tento festival i uzavřeli. Škoda jen, že očekávané nigiri sushi bylo na menu až v sobotu a bylo nám tak odepřeno.
Ambiente Restaurants Group
K druhému zastavení zlákala restaurace Ambiente, která se pustila do boje s cizokrajným hovězím. Spustili projekt zpracování českého hovězího stárnutím po dobu 50 dní, kdy získá podobné ceněné vlastnosti jako dovážené hovězí z Argentiny nebo USA. Z jejich nabídky jsme okusili tataráček na toustíku, který neměl chybu. Už se těším až se toto hovězí rozšíří po ostatních restauracích.
![]() |
Zdroj Prague food festival 2010 |
Alchymist, Aquarius
Před menší přestávkou na vychutnání atmosféry jsme ještě okusili Pečený špíz z jehněčího masa a jarní zeleniny, rozmarýnové brambory, vlažná caponata a zapečená kostka polenty. Toto menu bylo nejslabší v celém ochutnaném spektru, přesto samo o sobě nebylo vůbec špatné. Jehněčí maso bylo dobře upečené a zelenina výborně ochucená. Příjemným překvapením byla kostka polenty, která mi chutnala dokonce moc. V celku to ale bylo "jen" dobré, což u top 30 restaurací asi nestačí, takže příště určitě ne.
Yasmin, Noodles
V této restauraci vaří nudle na všechny možné způsoby a také všech možných kuchyní. My jsme se nadchli nad Nudlemi "Khao soi" s omáčkou z červené kari pasty a kokosového mléka.
![]() |
Zdroj Prague food festival 2010 |
Tyto celkem pálivé nudle s kuřecím masem v lahodné omáčce byly doplněny řezem limety a kyselým salátem z čínské kapusty. Pro ty, kterým se to zdálo málo ostré, byly určeny čerstvé čili papričky, nám všem ostatním potom třtinový cukr. Opět se ve výsledku odehrával úplný koncert chutí, které spolu ladily v dokonalé harmonii. Ostrost omáčky byla snížena sladkostí cukru výslednou chuť umocňovaly tóny kyselé pocházející s limety a salátku. Finální tečku pak pronášela opražená cibulka.
Bacchus
Dnešní část reportáže ukončím tímto prodejcem vín, který v rámci festivalu nabízel ochutnávky svého portfolia. Zvolili jsme vychlazené Mouton Cadet Le Rosé 2008, které nám v parném odpoledni přineslo lahodný a osvěžující moment absolutní pohody.
Žádné komentáře:
Okomentovat